A BMI Akadémia célja, hogy gyakorlati bemutatókon keresztül átfogó és naprakész ismereteket nyújtson a tetőfedő szakembereknek. Az online Bramac képzés tavalyi nagy sikerére való tekintettel idén vadonatúj és aktualizált hiánypótló tartalmakkal vártuk az érdeklődőket.
Ingyenes gyakorlati bemutatóinkban a BMI Bramac márka termékmenedzsere, valamint elismert kivitelezői vezetik végig a nézőt az egyes munkafolyamatokon, nagy figyelmet fordítva a gyakorlati tapasztalatok részletes ismertetésére. Online képzéseink mellé ellenőrző tesztsorokkal, valamint élő videós konzultációs lehetőséggel készültünk, a BMI Akadémia résztvevői között pedig értékes nyereményeket sorsoltunk ki.
Idén az alábbi fődíjakat vihették el szerencsés nyerteseink: Milwaukee akkumulátoros körfűrész, Milwaukee ütvefúró-csavarozó és Milwaukee szegbelövő.

A képzésről

A 2022-es BMI Akadémia amellett, hogy elérhetővé teszi a 2021-es hiánypótló online képzési anyagokat, átszerkesztve, aktuális információkkal és valamennyi blokkban új témákkal kiegészítve bővíti tovább a BMI Bramac tetőfedőknek összeállított tudásanyagát. Emellett a videókat új ellenőrző kérdésekkel egészítettük ki, így azoknak is érdemes megtekinteni őket, akik 2021-ből már ismerik a képzést.

A gyakorlati bemutatók során tavaly két maketten dolgoztunk, egy 45 fokos és egy 25 fokos hajlásszögű maketten. Idén egy 7 fokos hajlásszögre épített makettel egészült ki a repertoár:

  • A 45 fokos hajlásszögű tetőn vápa és élképzés is kialakításra került, amelyet hullámos profilú tetőcseréppel fedtük, minden szükséges rendszerelem és ereszcsatorna beépítésével.
  • A 25 fokos maketten süllyesztett vápát alakítottunk ki és sík profilú cserepet használtunk.
  • A 7 fokos hajlásszögre épített maketten egy komplex feladatot hajtottunk végre, bemutatva a lég- és párazárást, a BramacTherm szarufa feletti hőszigetelés beépítését és a 7 fokos tetőrendszer részleteit az alátéthéjazat építésétől kezdve, a speciális vápakialakításon át a tetőcserepek elhelyezéséig.

A 7 fokos hajlásszögű maketten speciális ereszkialakítás épül meg, hosszú ereszlemezzel korcolt kivitelben, feljebbről indított cserepezéssel. A tavaly részletesen bemutatott ereszcsatornázási folyamatokhoz idén a 7 fokos maketthez is beépül az ereszcsatorna.

Az új, illetve a kiegészített videókban szó lesz a hófogórács rendszerrel és a Durovent csatornaszellőzővel kapcsolatos változásról és a tavalyi Luminex univerzális tetőkibúvó ablak után idén a sík tetőcserepes makettbe is építünk be, ezúttal Luminex alu tetőkibúvó ablakot, süllyesztett kivitelben.

Az idei videókban fokozottan vízzáró és vízhatlan alátéthéjazat készül a 7 fokos tetőrendszer alá, speciálisan a Bramactherm hőszigetelést használva megtámasztó szerkezetként.

Közreműködők a 2022-as videókban Kotrics Gábor ácsmester, tetőfedő és Kövecses Tamás ács, tetőfedő és bádogos, illetve mellettük a 2021-es videókban Hersics Balázs tetőfedő mester Rendszermester Partnereink voltak.

Az egyes munkafolyamatokat nem feltétlenül időrendben, de külön videókba foglaltuk, amiket külön-külön lehet megtekinteni. Az egyes blokkokban párhuzamosan megjelennek a 2022-es évben készített videók is, részben a korábbi anyagok kiegészítésére, részben az újonnan épített 7 fokos hajlásszögű makett építésének fázisait bemutatva.

Gyakorlati videók

Az 1. blokk videói

Az első blokkban az ereszvonal kialakítását, vápakialakításokat és a tetőfóliázást mutatjuk be. Elkészül az első két tető lécezése, szellőzőszalag elhelyezése és a fedés kitűzése. A 7 fokos hajlásszögű maketten elkészítjük a lég- és párazáró réteget, különböző csatlakozási és ragasztási megoldásokat mutatunk be, valamint felhelyezésre kerülnek a BramacTherm hőszigetelő táblák. Végezetül mindegyik maketten ereszcsatornát szerelünk fel.

A 2. blokk videói

A második blokkban vápaelem és fém falszegély behelyezése történik. Tetőbevilágítás, tetőjárda és biztonsági tetőhorog is beépítésre kerül. Végigvesszük a Durovent rendszer alkotóelemeit, beépítjük őket tetőtartóval együtt, különböző rögzítési módokkal biztosítjuk a tető viharállóságát, bemutatásra kerül egy napelem sínrendszer rögzítési megoldás. A tavalyi videóban bemutatott Luminex tetőkibúvó beépítésén túl idén Luminex ALU tetőkibúvót építünk be a sík tetőcseréppel fedett 25 fokos tetőhajlásszögű makettbe, itt már süllyesztett beszereléssel kerül be a tetőkibúvó ablak.
Továbbá folytatódik a 7 fokos hajlásszögű makett építése. Elkészítjük az alsó ereszlemezt, és beépítésre kerül a hegesztett átlapolású Prémium WU tetőfólia. Az alátéthéjazatot kétféle tetőfólia vezetési technikával készítjük el, és speciális vápa kialakítást készítünk az extrém alacsony tetőhajlásszöghöz.

A 3. blokk videói

Záró blokkunk első videójában hasznos információkat kapunk a sík tetőcserepek beépíthetőségével kapcsolatban. Ezt követően további rendszerelemeket használunk. Hófogó rendszereket építünk be, valamint kitérünk a hófogórácsokkal kapcsolatos változásokra is. A Wakaflexről elérhető egy 2021-es és egy friss, 2022-es videó is. A tavalyi videóban a hullámos cserépnél hagyományos módon, sík cserépnél pedig rövidlemezesen építettük be a Wakaflex kémény- és falszegélyelemet, az idén felvett anyag pedig többek kérésére a kör keresztmetszetű átvezetést mutatja be Wakaflex szegélyezéssel. A 45 fokos maketten kialakítjuk az élképzést, és elhelyezzük a kúpcserepeket is. Végül elkészülnek a 7 fokos tetőmakett záró munkálatai: lécezés, eresz beszellőzés, a vápa befejező munkái és a cserepezés.

Az 1. blokk videói

A videós oktatóanyagok megtekintése ingyenes, mindössze egy nagyon rövid regisztráció szükséges hozzá. Adataid megadása után azonnal elérhető a videók lejátszásához szükséges jelszó. Ha segítségre van szükséged, kattints ide.

Ha további kérdéseid lennének, keresd fel területileg illetékes Tanácsadó munkatársunkat!

Az első, február 23-i élő bejelentkezés itt tekinthető meg:

Az 1. blokk videóinak leírása

A BMI Akadémia idei képzésének bemutatása, hasznos információk a 2022-es termékváltozásokról és tervezett szolgáltatásokról
Bemutatjuk a cseppentőlemez szerepét, elhelyezési módját, sarokkialakításokat. Gyárilag lehajtott cseppentőlemezt és táblalemezből hajtott cseppentőt is használunk az adott hajlásszögnek megfelelően.
Kétféle vápakialakításhoz készítjük el a vápa alátámasztó szerkezetet és alakítjuk ki rajta az alátéthéjazatot. A 45 fokos makett esetén vápa menti beszellőzést alkalmazunk és Profilo-S vápa fogadásához készítjük elő a szerkezetet, a 25 fokos tetőn pedig süllyesztett vápakialakítást készítünk elő ragasztott tetőfóliázással.
A 45 fokos maketten páraáteresztő fóliát használunk, de fűtetlen padlásteret szimulálunk, a 25 fokos tetőn pedig Maximum 2S tetőfóliát építünk be. Mindkét esetben bemutatjuk a különféle szegtömítési eljárásokat is.
Ereszdeszkával indítjuk mindkét tető lécezését, a 45 fokos maketten egy alternatív ereszkialakítást is megvizsgálunk. Megfelelő léckiosztással elkészítjük a tetők lécezését, és elhelyezzük a szellőzőszalagot is. Ezt követően kitűzzük a fedés merőleges vonalát.
A 45 fokos és a 25 fokos maketten is szerelünk fel ereszcsatornát, szegletekkel, betorkolló csonkokkal és mindkét típusú végzáró elem bemutatásra kerül. Gumis toldóelemet használunk, a szegletek beépítésénél pedig a beforgatott megoldást használjuk, tömítéssel.
Membran 100 2S lég- és párazáró fóliát használunk, szarufa feletti elhelyezéssel, BramacTherm hőszigetelő táblák alá. Az ereszvonalon kétféle lezárást is megmutatunk, kétféleképpen csatlakozunk oromfalhoz is, valamint minden csatlakozánál felhívjuk a figyelmet a légzáró tömítés fontosságára. Ezekhez a BramacTherm rendszerelemeit használjuk.
A fokozottan vízzáró/vízhatlan alátéthéjazati követelmények miatt a BramacTherm Basic táblával alakítjuk ki a tetőfólia megtámasztó szerkezetét. Erre a tetőfólia nélküli hőszigetelő táblára majd a Prémium WU tetőfólia fog kerülni. A videóban beszélünk a különböző típusú BramacTherm táblákról, a PIR szigetelések előnyeiről, beépítés során pedig a vápánál dolgozzuk össze a szigetelőanyagot.
A speciális ereszkialakítás miatt a hőszigetelő táblákba mart ereszdeszkázatra fognak felkerülni a csatorna vasak, és a korábbi ereszcsatorna fogásokat felhasználva beépítjük a sarokmakettbe a csatornarendszerünket, a 7 fokos cseréphez passzoló ébenfekete színben.

A 2. blokk videói

A videós oktatóanyagok megtekintése ingyenes, mindössze egy nagyon rövid regisztráció szükséges hozzá. Adataid megadása után azonnal elérhető a videók lejátszásához szükséges jelszó. Ha segítségre van szükséged, kattints ide.

Ha további kérdéseid lennének, keresd fel területileg illetékes Tanácsadó munkatársunkat!

A második, március 2-i élő bejelentkezés itt tekinthető meg:

A 2. blokk videóinak leírása

A 45 fokos maketten Profilo-S vápát építünk be, a vápaelem gyári előírásai szerinti módon. T falcos falszegély alkalmazása. 25 fokos maketten süllyesztett vápaelemek elhelyezése. Vápatömítés és eresz szellőző elemek felszerelése.
Luminex műanyag tetőkibúvó beépítéséhez készítjük el az alátéthéjazaton a fogadószerkezetet, majd beépítjük a tetőkibúvót. Tetőjárdát alakítunk ki a hullámos cserépnél beakasztott megoldással, míg sík cserépnél az ahhoz javasolt alumínium alapcserepes megoldást építjük be. Bevilágítócserép is beépítésre kerül, de mivel fóliázott tetőbe kerül, itt is léckeretet alakítunk ki. Biztonsági tetőhorgot építünk be.
Luminex ALU tetőkibúvó beépítéséhez készítjük el a szerkezeteket, a sík tetőcserép esztétikus felfekvése érdekében süllyesztett kialakítással, majd beépítjük a tetőkibúvót.
A Durovent rendszerekkel tetőáttöréseket tudunk megvalósítani: szennyvízcső vagy helyiségek tetősíkon kívüli szellőztetéséhez, füstgáz kivezetéséhez, illetve antenna-kábel bevezetéséhez, tetőtartóval beépítve biztonságos és szakmailag a legkorrektebb megoldást tudunk nyújtani. A videóban többször is jelezzük a csatornaszellőző egység 2022-es kivezetését, de még együtt tárgyaljuk a két kivezetés tudnivalóit.
Különböző rögzítési megoldásokat alkalmazunk a szegélyeknél, az ereszvonalon, mezőben pedig a tetőcseréptől függő viharkapcsokat fogjuk használni. Vágott cserepek rögzítése a megfelelő rendszerelemmel történik és speciális rögzítési megoldást mutatunk be a tető fölé épített napelem-rendszerek fogadására.
Az ereszképzést speciális módon fogjuk elkészíteni. Mivel az ereszcsatorna a tetőfólia síkjában kerül kivezetésre, és a cserepezés kezdő síkját szeretnénk visszahúzni esztétikai és vízlevezetési okokból, ezért egy hosszú ereszlemezt építünk be. Ezt viszont a 7 fokos hajlásszög miatt korcoltan kell kivitelezni.
Egyik oldalon az ellenlécek felett vezetjük a tetőfóliát, itt az ellenlécek rögzítési módját is megbeszéljük, amit a PIR szigetelés esetén kell betartani.
A vápa kialakításánál mindenben követjük a 7 fokos tetőrendszerre vonatkozó előírásokat. A tetőfólia síkjáig készül el a süllyesztés, átfedősávot készítünk és behelyezzük a vápalemezt. A makett jobb oldalán és a csonka ellenléceknél ellenléc alatti szegtömítés készül.

Az 3. blokk videói

A videós oktatóanyagok megtekintése ingyenes, mindössze egy nagyon rövid regisztráció szükséges hozzá. Adataid megadása után azonnal elérhető a videók lejátszásához szükséges jelszó. Ha segítségre van szükséged, kattints ide.

Ha további kérdéseid lennének, keresd fel területileg illetékes Tanácsadó munkatársunkat!

Az utolsó, március 9-i élő bejelentkezés itt tekinthető meg:

A 3. blokk videóinak leírása

A videóban a sík tetőcserepek alkalmazástechnikai előírásairól beszélünk, hajlásszög, léctávolság és fedéskép szempontjából.
A tavalyi videó átszerkesztésre került, ugyanis bemutatjuk a hófogórácsokkal kapcsolatos idei változásokat. Beszélünk a felületi hófogás kialakításának fontosságáról.
Mindkét maketten kémény szegélyezésére használjuk a Wakaflex kémény- és falszegélyt. A hullámos cserépnél az él közelsége miatt lesz egy kicsit speciális a helyzet, a sík cserépnél pedig az előírások szerint rövidlemezesen alakítjuk ki a kéményszegést.
A kör keresztmetszetű, pl. kémény átvezetés biztonságos szegélyezését mutatjuk be Wakaflex kémény- és falszegéllyel.
Gerincléctartó használatával alakítjuk ki a pontos és egyenes gerinclécet, melyen kétféle kúpalátétet is használunk. A kúpcserepeket egyenletes távolságra osztjuk ki és a kezdő kúpcserép megfelelő helyzetéről is gondoskodunk.
7 fokos makett lécezése történik az előírások szerinti léctávolsággal, kialakítjuk az eresz beszellőzését, és elhelyezzük a vápa takarólemezeket is rögzítőszegéllyel, felhelyezzük a vápaszegélyt és elkészítjük az oromszegést
A 7° Protector tetőcserép tulajdonságainak bemutatását követően elkészítjük a makett cserépfedését.
Vissza a
tartalomjegyzékhez